Színek és ízek - hideg vízi horgászat
Mint láthattátok már régen volt írás a blogon és most már az
utóbbi napokban folyton gondoltam rá, hogy mikor is írom én ezt meg. De a suli
és a számonkérései nagyban megnehezítik, hogy még maradjon erő arra is, hogy
itt koptassam a billentyűzetet. Persze azért valamennyi kis idő mindig marad,
és most még végre itt a tavaszi szünet is, ahol végre bepótolhatom az
elmaradásomat. Viszont a szünetben meg horgászni nem lesz időm. De ilyen ez,
nem lehet az ember egyszerre több helyen is
Sokat gondolkoztam azon, hogy miről is kellene írnom
most. Legyen egy élménybeszámoló vagy
valami más? A képanyagaim főként élménybeszámolót támogatnák, de valami más is
jó lenne, ha már lenne… De azt se tehetem, hogy itt sorokon keresztül csak
kérdezgetlek titeket, mintha ihlet vesztett ember lennék, ezért kell valamit
írnom, így a következő sorok mellett döntöttem:
Az idei horgászataim során általában két fajta etetőanyaggal
próbálkozok mindig. Színben nagyjából megegyeznek, csak összetételben és ízben
nem. Az egyik nagy idei kedvenc etetőanyagom az a Dovit FluoVit Fruitja, azaz
egy barna tónusú, gyümölcsös etetőanyag, ami persze a vízben még nagy
fluofelhőt is áraszt, álomvilágba hozva a halakat. Míg a másik az egy fűszeres,
kolbászos etetőanyag, és nem tartalmaz semmilyen fluo aromát. És ami a
horgászatban a legtöbbször borítékolható, hogy ami múltkor ment, az most nem
fog menni, vagy igen. Na most ezzel megint sokat mondtam, gondolhatjátok magatokban,
de a lényeg az, hogy ami az előző alkalommal jó volt, az a következő alkalommal
kevésbé. Ennek sok oka lehet, és szerintem az egyik legfontosabb tényezője az
időjárás. Felhős, napos, szeles, esős, sok sok kis apró tényező, ami
megváltoztathatja a halak kapókedvét. És pont ettől szép a horgászat, hogy
sosem tudhatjuk, hogy mire mondja a hal, hogy igen, és mire, hogy nem. Az „igenek”
számát persze megtöbbszörözhetjük, hogy többféle etetőanyaggal készülünk a
partra.
Chilis, fűszeres |
Fluo, gyümölcsös |
Ezért is használok két fajtát, egymástól ízben nagyon eltérő
keveréket. És láss csodát, bár ez annyira nem, na meg csodák amúgy sincsenek,
kivéve, mikor elmarad a németóra… de az meg már nem peca, hanem suli… J Szóval a két keverék
használata miatt, általában mindig sikerül egész eredményesen zárnom a pecákat
az adott naphoz képest. Egyébként volt
már olyan, hogy délelőtt a gyümölcsös keverék, délután a fűszeres, vagy épp
fordítva, nekünk kell kitalálni, hogy mikor mit ehet igazán a hal.
Az egyik kedvenc csalim, amire mindig vevő vagyok, mert csoki nélkül nehezen bírom a napokat... :) |
Egy jó tipp még az aromázás. Én mostanság egy fluo sprayt
fújok a kosárra, de csak akkor, ha nincs kapás, vagy lassúnak érzem. Ha
viszonylag gyorsan jönnek a kapások, akkor nem változtatok, mert bizony a túlságosan
aromás kaják valamikor riasztóan is tudnak hatni a halakra.
Néhány fújás és akár gyorsabb kapás! |
Mivel én legtöbbször methodozok, így a kosarat nem számítva,
a legfontosabb tényezőről már le is írtam a véleményemet, azaz az
etetőanyagról. Mert a method lényege tényleg az etetőanyagban rejlik inkább és
aztán csak a csalikban. Ez ügyben egyébként érdemes Páll Eörs és Kurucz Dávidírásaiban olvasgatni, érdekes infókat olvasgatunk. Megéri!
Ami még fontos a methodozásban a csali, de ott is szerintem
inkább a szín, és illatanyag. Szerintem. Vannak, akik azt mondják, hogy jó ha
van íze a csalinak vannak, akik nem. Én ugyanúgy fogok halat ízesekkel is, mint
aminek semmilyen köze nincs az adott csali illatához, vagy épp semleges íz
összetételéhez. És ebből már jól gondolhatjátok, meg szoktam kóstolni a
csalikat. Persze nem mindet, főként a gyümölcsös bogyókat ízlelgetem csak. Az
indokom egyébként az, hogy nem feltételen szükséges, hogy legyen íze is a
csalinak az azért van, mert a method peca az egy gyors peca. A halnak nem sok
ideje van a csalit még kóstolgatni, mert inkább a kosár tartalmát fogja. Na meg
ha rászív a csalira az a legtöbb esetben akad is, még ha a hal meg is érezné,
hogy bizony ez nem ananász, hanem eper, és mikor gondolná magában, hogy beperel
minket horgászokat, mert megtévesztettük, mint fogyasztót, addigra a hal már
rég az életéért küzd, pedig mi csak egy fotót akarunk.
Jó kosár+Jó etetőanyag+Jó csali=Siker, Bárcsak mindig ilyen könnyű lenne a siker egyenlete |
Szerintem fontos még az, hogy a csali valamilyen szinten
lebegjen, de ne teljes előkehosszban, de ez már adott szituációtól függ, mert
volt olyan, hogy a süllyedő csali adott halat.
Írta: Szakács Krisztián
Megjegyzések
Megjegyzés küldése