Ponty jött?

Horgászatok közben, vagy után sokszor kapom meg azt a kérdést, hogy ponty jött-e? Ezért gondoltam írok pár soros kis "eszmefuttatást", hogy az emberekben miért is a ponty számít halnak... Mert igen, ha egy nem horgászót megkérdünk, hogy milyen halakat tud, sokszor válaszolja azt, hogy ponty, és hal. Ennyi. És képes bármelyikre rámondani azt, hogy ponty, függetlenül attól, hogy az egy kárász, vagy dévérkeszeg. 

Mennyi ponty jött? Hangzik el gyakran ez a kérdés

Egy egy pecán - persze ez tó függő is, nem csak csak pontyokat fogunk, van hogy kevesebb ponty jön a horogra, mint a többi halból. Na ilyenkor szokott jönni az a válasz, hogy hát akkor alig kaptak a halak... Ekkor azért kicsit savanyú pofával igyekszem válaszolni, hogy hát nem mindig a ponty az a hal, ami a fogások nagy részét adja. Mindig arra kell horgászni ami jön... Sőt vannak tavak, ahol pontyot sokkal könnyebb fogni, mint keszeget, kárászt. De ezt nehéz elmagyarázni, sajnos sokszor még horgászoknak is...


Pedig rajtuk kívül is vannak szép halak...


Compó

Bodorka

De miért is a ponty az, ami érdekli a népet? Szerintem alapvetően az, hogy ha laikus szemmel próbálnak az emberek a halakra gondolni, akkor a hipermarketek pangasiusain, és a balatoni hekkeken kívül (amit sokak szerint a Balatonban is fognak...) mást nem igazán ismernek. Ilyet, hogy kárász, keszeg?? Aki főzött már halászlét az tudja, de rajtuk és a pecásokon kívül kevés van, akinek eszébe jutna a rejtvényújságok sorain kívül (hazai apró hal... sokszor áll a rubrikákban)
Mi is volt a célom ezzel a cikkel? Csupán annyi, hogy felnyissam a szemedet erre a kis érdekességre, amit amúgy talán eddig észre sem vettél, de most már talán fel fogsz rá figyelni.

Írta: Szakács Krisztián

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések