5 tipp, hogy a hideg vízi pecák is eredményesek legyenek

Alapvetően főként élménybeszámolókat szoktam írni, de most szeretnék tippeket adni, úgyis itt az őszi szünet, sok diák fog a napokban horgászni menni. És nagyon jól is teszik, hisz kiváló időt is mondanak. Azt nem szabad elfeledni, hogy a vizek már lehűltek, ezért fontos, hogy alkalmazkodjunk is hozzá, és ne csak üljünk. Főként a fiatalok jellemzője az, hogy ha nem jön az eredmény hamar feladják. Ez az amit nem szabad feladni. De akkor lássuk is, mi az amit el kell követni, hogy viszonylag nagyobb eséllyel indulhassunk a halak nyomába. 

  • Alkalmazkodjunk
Fontos, hogy a megváltozott viszonyokat ne csak felismerjük, hanem alkalmazkodjunk is. Nem kell más módszereket kipróbálni, hanem elegendő szimplán finomabban horgászni, Kisebb horog, vékonyabb előke. Ugyanúgy methodozhatunk, csak mindezt egy fokkal, vagy kettővel finomabb szerelékkel. Ha esetleg féltek, hogy a vékony előke szakadnak, használjatok erőgumit, akár mondjuk egy olyan method kosárral, amiben alapból benne van. Én ehhez ajánlani tudom a Map gyártótól az egyik method kosarát.

Map gumizott methodkosár

  • Hidegvízi etetőanyag
Sokan azt mondják, hogy ha hideg a víz, mindenképpen váltsunk édes etetőanyagra. Ne hallgassunk rájuk, mert az íznél sokkal fontosabb szerintem az etetőanyag összetétele. Most már ne felejtsük ki a Csl aromát, vagy akár egy alkohol tartalmú likőrt is önthetünk a kajába, ha mondjuk nem iszunk. (Én inkább az etetőanyagba öntöm, mintsem magamba...) 


CSL Liquid


  • Az etetőanyag színe
Alapvetően ha körülnézünk a horgászboltok hideg vízre kínált termékei között, látjuk, hogy bizony sötét tónusúak. Nem is csoda, mert ilyenkor a halak óvatosan táplálkoznak, de most jön a de. Tapasztalatom az, hogy egy világos a medertől elütő színű etetőanyag sokszor eredményesebb, mint a sötétebb. Ezért egy "A" és egy "B" változat, azaz sötét és világos keverék mindig legyen nálunk. Vagy veszünk egy világosabb kaját, és veszünk hozzá egy fekete színezéket, és megfestjük vele. 

Egy sötét

Egy világos etetőanyag

  • Várjuk ki a kapást
A hideg vízben a halak már lassabban táplálkoznak. Ezért kicsit tovább hagyjuk bent a végszereléket, az 5-10 perc helyett nyugodtan várhatunk 15-25 perceket is akár. Én alapvetően nem vagyok híve az alapozó etetésnek, inkább használjunk kevés, de jó minőségű attraktív etetőanyagot. Ezáltal biztosak lehetünk benne, ha ott a hal, és eszik, akkor az a horgunkra fog jönni. 

Kapásra várva


  • Öltözék
Öltözzünk fel rendesen, mert már nagyon hideg tud lenni, több órás vízparton üldögélés után, és nem jó másnap a dokihoz menni. Inkább legyen nálunk plusz réteg, és legyen mit levenni, mintsem ne legyen mit felvenni... Szóval okosan kell öltözködni, rétegesen, és nem fogunk fázni. Egy termosz is sokat segíthet a vízparti "melegség" elősegítéséhez. 

Ha ezeket megfogadjuk, akkor a siker már görbítheti is a botunkat


Írta: Szakács Krisztián

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések